محل تبلیغات شما

شناخت کلی از عوامل زیان آور محیط کار

عوامل زیان آور در محیط کار

هدف از شناسایی عوامل زیان آور در محیط کار، حفظ سلامتی کارمندان و بهداشت آنها و همچنین محیط کار است.در صورتی که چنین برنامه ای موفق باشد صرفاً موجب سلامتی نیست بلکه ساعات غیبت ومحرومیت از کار را کاهش داده و زیانهای اقتصادی ناشی از آن را کاهش می  دهد .

فاکتورهای زیان آور در محیط کار افراد به چند گروه تقسیم می شوند که عبارتند از :

-عوامل زیان آور فیزیکی :شامل :گرما‌، سرما ، سرو صدا ، افزایش و کاهش فشار و ارتعاش در محیط کار واشعه های یونیزان و غیر یونیزان

-عوامل زیان آور شیمیایی: در تماس با مواد  شیمیایی و ضدعفونی کننده که می تواند باعث مشکلات پوستی یا  تنفسی شود همچنین گازهای بیهوشی که میتواند اثراتی در سیستم عصبی بگذارد .

-عوامل زیان آور بیولوژیکی : فاکتور هایی مانند قارچها ،باکتریها و ویروسها که در بعضی مشاغل و عمدتاً مشاغلی که افراد درآن با انسانها، حیوانات یا با گیاهان سروکار دارند بیشتر دیده میشود .

-عوامل زیان آور سایکولوژیکی یا روحی روانی : استرسهایی که در محیط کار افراد وجود دارد و فشارهای روحی وروانی که ممکن است در اثر کار به افراد وارد شود.

-عوامل زیان آور ارگونومیک: در رابطه با عوامل ارگونومیک می توانیم به طراحی محیط کار اشاره کنیم. یعنی باید طراحی محیط کار به گونه ای باشد که متناسب با فرد باشد و شخص دچار اختلالات مختلف از جمله ناراحتهای اسکلتی – عضلانی نشود.

این عوامل شامل جا و مکان و وسایل و تجهیزات، روشنایی، تهویه، صدا، ارتعاشات، فشار، و تشعشعات رادیواکتیو است که به ترتیب آنها را بررسی می کنیم.

1- جا و مکان و وسایل و تجهیزات

جا و مکان و وسایل و تجهیزات

فضای مناسب کار برای کارکنان و امکان دسترسی آنان به وسایل و تجهیزات مورد نیاز اهمیت بسیاری دارد. کوچکی محیط کار و فشردگی افراد، آثار سوء روانی دارد و سوانح ناگواری بوجود می آورد. همانگونه که تجهیزات مورد نیاز باید در دسترس باشند، وجود وسایل اضافی و فرسوده نیز آزار دهنده و خطرناک است.

2- روشنایی

روشنایی کافی هم بعنوان یک عامل حفاظتی و هم برای افزایش بازدهی اهمیت دارد و به طراوت محیط کار می افزاید.

بطور کلی نور مناسب دارای محاسن زیر است :

  • جلوگیری از خستگی
  • کاهش اشتباهات
  • کاهش تعداد سوانح در محیط کار
  •  بهبود روحیه کارکنان
  • بهبود کیفیت کار و منابع نور

نور می تواند منشاء طبیعی یا مصنوعی داشته باشد اگر چه نور طبیعی بهترین نور و دارای آثار بهداشتی نیز هست ولی عوامل زیان آور محیط کار بدلیل عدم امکان کنترل و مدیریت آن ناچار به استفاده از نور مصنوعی می باشیم. نور مصنوعی ممکن است مستقیم، غیر مستقیم و یا نیمه مستقیم باشد.

اشعه مادون قرمز:

امواج با طول موج 780 نانومتر تا یک میلی متر تشعشعات مادون قرمز نامیده می‌شود. این امواج اگر به حد کافی متراکم شود بوسیله پوست بصورت گرما احساس می‌شود،که باعث افزایش درجه حرارت عدسی چشم و آب مروارید یا کاتاراکت می شود. استفاده از عینک های مخصوص در این مورد ضرورت دارد.

اشعه ماوراء بنفش:

طول موج اشعه فرابنفش از حدود 100 تا 400 نانومتر می‌باشد. تابش این اشعه بویژه برای کسانی که زیر نور مستقیم خورشید کار می کنند می تواند سبب کم شدن عرق، سوختگی و سرطانهای پوستی می شود. همچنین اشعه  ماورا بنفش ناشی از جوشکاری (بخصوص جوش الکتریکی) سرخی چشم، ریزش اشک و خارش را ایجاد می نماید. استفاده از سایبان ها، پوشش مناسب، عینک های مخصوص و سپرهای حفاظتی حسب مورد توصیه می شود.

 3- تهویه

تهویه در محیط كار عبارتست از كنترل كیفی هوا از نظر درجه حرارت، جریان هوا و تصفیه مواد مضرموجود در هوا. درجه حرارت مناسب، در شرایط مختلف متفاوت است و با میزان رطوبت مربوط است. هرچه میزان رطوبت اضافه شود درجه حرارت كمتری قابل تحمل است. حداكثر رطوبت قابل تحمل، در شرایط معمول70% است و دمای محیط كار نیز نباید نوعاً از 21 درجه باشد. دمای كمتر از 5/15 درجه نیز باعث كاهش بازدهی می شود و خشكی هوا نیز باعث كم شدن مقاومت بدن در برابر بیماریهای ریوی می شود.

تهویه صنعتی تهویه 

 

 برای كار در محیط های سرد استفاده از لباسهای گرم، استراحت در محیط گرم، غذای گرم توصیه می شود و لازم است كسانی كه قبلاً سرمازده شده اند یا به اختلالات عروق محیطی مبتلا هستند .

عوامل ناشی از گرما :

  • عوارض حفیف شامل سوختگی پوست و جوش‌های گرمایی است.
  • عوارض شدید شامل گرفتگی عضلانی مانند کرامپ گرمایی، گرمازدگی و ضعف گرمایی می‌باشد.

علت اصلی این بیماری عرق زیاد و از دست دادن آب و الکترولیت‌هایی نظیر سدیم می‌باشد. قرص نمک برای درمان و پیشگیری توصیه می‌شود. گرمازدگی آغاز این بیماری ناگهانی بوده و دفعتاً بیمار بیهوش می‌شود و دمای بدن وی بالا می‌رود علت بیماری ناتوانی مرکز تنظیم حرارت در مغز بوده و برای درمان باید پوست را سریع خنک نمود و مرطوب نگاه داشت یا شخص را درآب سرد غوطه ور ساخت.

- صدا

صدا در انسان آثار مختلف و متعددی دارد بطوریکه از اثر روی اندام بینایی (کاهش عکس‌العمل به نور) سیستم تعادلی (گیجی، تهوع)، اثرات عصبی و گوارشی، روانی، فیزیولوژیک عمومی (ضربان قلب، فشارخون) تا ناراحتی‌های اجتماعی ا در بر می‌گیرد.

آثار سروصدا :

اثرات سروصدا بر روی انسان 
  • عوارض روانی وعصبی : این اثر به مشخصات فیزیكی (فركانس، فشار و شدت صدا) دارد و بطور كلی سروصدای زیاد باعث كاهش تمركز اعصاب و فعالیت های مغزی شده، روی سلسله اعصاب اثر می گذارد و علائمی نظیر سردرد، سرگیجه، ضعف عمومی، بی خوابی و عصبیت ظاهر می شود و تداوم آن عوارض روانی ایجاد می كند.
  • تداخل در ارتباطات
  • خستگی و كاهش راندمان كار
  • اثر فیزیولوژیك : شامل كاهش شنوایی (كری موقت یا دائم) درد گوش، بالا رفتن فشارخون، زخم معده

قدرت شنوایی بر حسب شدت صوت

كاهش می توان برای كاهش و كنترل سروصدا در كارگاههای صنعتی از روشهای تعویض وسایل كار، استفاده از ماشین های بدون سروصدا، استفاده از روش های معمول مانند روغنكاری، تعویض قطعات فرسوده استفاده از قطعات لاستیكی استفاده نمود. همچنین استفاده از گوشی ها و كلاههای مخصوص توصیه می شود.

بطور كلی برای حذف سروصداهای مزاحم می توان از روش جذب صدا (مانند وسایلی برای تخفیف ارتعاشات و جذب در سقف ها و دیوارها) و عایق كردن صدا (جدا كردن كانونهای صدا از بقیه محیط) و از بین بردن صدا در منبع (روغنكاری، اتوماتیك كردن بخشهای مختلف، سیستم ارتباطی مناسب برای جلوگیری از صحبت با صدای بلند، استفاده از كف پوش مناسب، بی صدا كردن حمل بار مثلاٌ چرخ بجای اصطكاك) استفاده كرد.

 

  1. acgih.emyspot.com
  2. acgih.tebyan.net
  3. acgih.eklablog.com
  4. bato.gigfa.com

 

چرا بهداشت حرفه ای؟

شناخت کلی عوامل زیان آور محیط کار

11 علت کاهش وزن که می تواند خطرناک باشد

محیط ,کار ,عوامل ,آور ,زیان ,استفاده ,زیان آور ,محیط کار ,استفاده از ,عوامل زیان ,در محیط

مشخصات

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

اخبار ورزشی newpdimasa موسیقی محلی قشم love-dina-ss501 Terry's notes Phòng khám Đa khoa Pacific دفاع همه جانبه salzconslicon تبلیغات اینترنتی سرای دانش آموز